כאשר חברות קידוחים מבצעות עבודות קידוח, יש לוודא כי אזור הקידוח אינו בעייתי. בהקשר זה, אזור בעייתי עשוי להיות אזור שבו מונחות תשתיות קודמות, אזור המורכב מקרקע בעייתית לקידוח (אם כי כיום ניתן להתגבר על כך באמצעות מכשור מתאים) ועוד. אנו נעסוק במצב שבו קידוח אופקי, קידוח לניקוז או לכל מטרה אחרת, מבוצע ללא בדיקה ואיתור תשתיות לפני כן.
מה עלול לקרות ללא בדיקה?
-
גילוי תשתיות במהלך הקידוח – לפני ביצוע קידוח, עלינו לזכור כי ייתכן שבאזור המדובר כבר מונחות תשתיות בנות עשרות שנים, שלא נרשמו או מופו כהלכה. כאשר לא מבצעים את הבדיקות המתאימות, גילוי התשתיות עלול להתרחש במהלך הקידוח עצמו. ההשלכות המיידיות הן כמובן פגיעה בתשתית הקיימת ועיכוב בביצוע הקידוח.
- צורך לבצע בדיקה ואיתור תשתיות בכל אזור הקידוח – לאחר שהתגלתה תשתית כלשהי, יש לבדוק שאין תשתיות נוספות שעלולות להפריע להמשך הקידוח. לכן, יש לבצע בדיקות נוספות וכתוצאה מכך חברות קידוחים מתעכבות בעבודתן. מצב זה היה נחסך לו היו בוחרים לבצע בדיקה ואיתור תשתיות לפני הקידוח עצמו.
- הפרעה לתנועה – חלק מעבודות הקידוחים דורש חסימה של עורקי תנועה ואפילו כבישי גישה קטנים. ברגע שקידוח מתעכב בעקבות המצבים שתיארנו לעיל, המשמעות היא הפרעה ממושכת יותר לתנועת כלי הרכב בכביש. במקרים מסוימים של הפרעות לתנועה, יש צורך בהקצאת שוטרים וכוח אדם נוסף.
- הוצאות כלכליות – מעל לכל, ביצוע קידוחים אופקיים ללא בדיקה ואיתור תשתיות מקדימים, על כל הסכנות הטמונות בכך, כרוכה פעמים רבות במחיר כספי. עיכוב לא מתוכנן מול חברות קידוחים, צורך לבצע איתור תשתיות שלא היה בתכנית המוקדמת וכמובן כוח אדם בעקבות חסימת כבישים – כל אלו עולים הרבה כסף לכל יום עיכוב.
לאחר שמנינו את הסכנות, ברור שלפני ביצוע קידוחים מומלץ לבדוק שהאזור המיועד נקי מתשתיות קודמות. גילוי תשתיות קיימות אולי ידחה את הקידוח עצמו, אבל יחסוך לחברות הקידוחים ובמיוחד ללקוחות המזמינים אותן המון כסף וכאבי ראש מיותרים.